CI-traject in beeld – revalidatie

CI-traject in beeld

Ik ben een onafhankelijke ervaringsdeskundige Hoorcoach. Als Hoorcoach heb ik mijn eigen CI-traject in beeld gebracht. Het traject naar een cochleair implantaat (CI) bestaat uit drie fasen: het voortraject, de operatie en de revalidatie.

Wil je coaching bij je eigen CI-traject? Maak hier een afspraak.

Oefening baart kunst

Thuis moet je echt de tijd nemen om uit te zoeken hoe je CI in elkaar zit en hoe je die handig in kunt doen. Dat laat ik zien in het filmpje ‘CI-traject in beeld – Oefening baart kunst.’ Ook laten mijn man Gust en ik zien hoe we met elkaar oefenen met de oefenbundel die we hebben meegekregen van de VUmc. Omdat ik al best goed hoorde waren sommige oefeningen simpel en hebben we samen met de logopediste passende oefeningen uitgezocht. Er was genoeg keus. En dan merk je toch hoe lastig het is om klanken, letters, woorden en cijfers goed te verstaan. Mijn man en ik doen het oefenen met veel plezier. Het geeft ook weer eens andere dimensie aan je relatie om zo samen te oefenen.
Ook ben ik aan de slag gegaan met Cochfit, een revalidatieprogramma voor hoortraining.

Oefenbundel

Tijdens de revalidatie kregen we de instructie voor het gebruik van de oefenbundel van de logopediste van het VUmc. In eerste instantie dacht dat ik moest verstaan wat Gust zei. Al gauw was duidelijk dat we dan het gehoor zouden trainen. We moeten echter het auditieve geheugen van de hersenen trainen. Ik moet meelezen met wat gezegd wordt zodat mijn hersenen het opslaan. Centraal staat dus het horen via de hersenen.
We maakten een filmpje over hoe mijn man en ik bijna dagelijks oefenen uit de oefenbundel. De oefenbundel is een map met woordjes, zinnen, verhalen, cijfers en telefoneeroefeningen. Voor ons ging er een wereld open van plofklanken, explosieven, fricatieven, wrijfklanken, glijklanken, nonsenswoorden etc.

Wat hoor ik?

Ik heb de afgelopen maanden tig-keren gevraagd wat ik hoorde en dat doe ik nog steeds. Of omgekeerd: mijn man vraagt of ik iets gehoord heb, en vertelt dan wat het is. De voorbijrijdende auto’s in de straat klinken als stromend water en ik vind het lastig het verschil te horen tussen het geluid van een auto, brommer, of motor. Het waaien in de bomen klinkt als de motoren van een vliegtuig. Wel hoor ik veel geluid van vogels, zoals de koerende duiven, de zingende merels, en de koolmeesjes.
Gelukkig leert het snel en ik leer nog steeds bij. Op ons balkon in Amsterdam laten we zien hoe we dat doen.

Online Oefenen

Ik merkte al snel nadat ik mijn CI had, dat ik geluiden weer heel fijn vond. Het begon met de tv aan met geluid en zodra ik muziek hoorde begon ik mijn lichaam automatisch te bewegen.
Bij mijn oefenen online met HearingSuccess van Advance Bionics om mijn spraakverstaan te oefenen, ontdekte ik het programma Musical Athmospheres . Musical Atmospheres helpt je om met een CI te naar muziek te luisteren. En wat was dat een ervaring. De eerste kennismaking was een stukje van de Pink Panther thema muziek en ik genoot volop. Luister je even mee?  Het daagde me uit om verder met programma Musical Atmospheres aan de slag te gaan. Ik ben er nog lang niet maar ben bezig om nog verder hiermee te oefenen. Overigens is het programma ook heel goed bruikbaar voor hoortoestelgebruikers die met muziek willen oefenen en het online programma is voor iedereen na inloggen toegankelijk.

Lees meer in mijn blog over de revalidatie van mijn CI.

Ga direct naar CI-traject in beeld – het voortraject, of naar CI-traject in beeld – operatie & aansluiting.

Oefening baart kunst

Oefenbundel

Wat hoor ik?

Online oefenen

Delen: