Ringleiding

Ringleiding

Wat is ringleiding?
Een ringleiding zorgt ervoor dat slechthorenden met een hoortoestel of cochleair implantaat het geluid in bijvoorbeeld een bioscoop, concertzaal of theater maar ook van de televisie, radio, cd speler kunnen beluisteren zonder storend omgevingsgeluid en als de akoestiek bijvoorbeeld door nagalm niet optimaal is. Een luisteraar met een hoortoestel kan gebruikmaken van de ringleiding door het toestel op de zgn. T-stand te zetten. Het geluidssignaal wordt aangesloten op een ringleidingversterker. Deze versterker zendt het geluidssignaal door een draad (de ring) die in lussen langs plint of plafond is aangelegd. Door middel van inductie ontvangt het hoortoestel het signaal uit de ringleiding. Deze systemen zenden draadloze geluiden uit die ontvangen kunnen worden door de in ons hoortoestel. Je herkent of ringleiding aanwezig is door een blauwwit logo met een oor en de letter T. Vaak vindt men bij de toegangsdeur van een gebouw en zaal dit symbool zodat je weet dat “Ringleiding aanwezig” is.

Hoorwijzer.nl voor voorzieningen in theaters en andere gebouwen
Op Hoorwijzer.nl van Stichting Hoormij vind je informatie over voorzieningen voor slechthorenden in gebouwen. Je kunt op provincie en naam zoeken. Je ziet welke beoordeling uit de keuring naar voren is gekomen. Ook kun je hier je ervaringen doorgeven. De NVVS verzorgt keuringen en onderscheidt vier categorieën. 1. Geen voorzieningen bekend, 2. Voorziening aanwezig, bruikbaarheid slecht, 3. Bruikbare, niet optimale voorziening 4. Optimaal bruikbare voorziening.

Ringleiding Concertgebouw

Aanmelden gratis e-news Tops en Tips

Geschiedenis van de ringleiding
De principewerking van de ringleiding is al heel oud. Zo oud dat je bijna je verbazing kunt uitspreken dat een systeem zo lang stand kan houden. Aan de wieg van de ringleiding stonden Wim en Janny Kastelein van de afdeling van NVVS Amsterdam (deze afdeling IS in 2007 opgeheven/1911-2007). Deze afdeling heeft in 1962 samen met het Nationaal Luchtvaart Laboratorium in Amsterdam en de Professor Burgerschool de ringleiding ontwikkelt. De ringleiding is voor het eerst in de Stadsschouwburg Amsterdam gebruikt. Het is daarna toegepast in vele theaters, openbare instellingen en kerken. Het is een genot om met ringleiding naar zowel tekst als muziek te luisteren. Dat ringleiding zo lang al 56 jaar in ons midden is, komt wellicht speelt doordat op bijna alle Achter Het Oor – hoortoestellen nog steeds een ringleiding ontvanger wordt ingebouwd. Omdat de achter-het-oor toestellen en luidspreker in-het-oor hoortoestellen steeds kleiner zijn geworden, is een dergelijke T-stand optie niet meer altijd in het hoortoestel zelf terug te vinden. Hier is namelijk extra ruimte voor nodig. In plaats daarvan wordt de luisterspoel steeds vaker ingebouwd in de streamer. Een streamer is een apparaatje dat fungeert als afstandsbediening en dat tegelijkertijd in staat is om geluiden van bijvoorbeeld de smartphone of huistelefoon draadloos naar de hoortoestellen te sturen. Daarbij komt dat ook audiciens niet altijd standaard de T-stand activeren. Vraag hierom als je dit wilt (gaan) gebruiken.

Aanmelden gratis e-news Tops en Tips

Delen: