Schrijftolk

Een schrijftolk, wat is dat?

Heb je gehoorverlies en heb je soms moeite met het volgen van een gesprek, rondleiding, gesprekken of speeches tijdens een feestje, een college, gesprek bij je arts, begrafenis of trouwerij? Een schrijftolk typt alles wat er gezegd wordt op spreeksnelheid mee. Op deze manier spaar je energie en kun je toch alles volgen wat er wordt gezegd. Een schrijftolk heeft een speciaal toetsenbord, het zgn. veyboard. Deze kan worden aangesloten op een laptop, tablet of via een beamer op een groot scherm. Zo kan de schrijftolk tijdens een college achterin zitten, terwijl jij de tekst meeleest op de tablet voor je.
Daarnaast hebben sommige schrijftolken een extra toevoeging:
Text on Top; een draadloze oplossing om live-ondertiteling te verzorgen bij een presentatie of congres.
Velo-walker; de schrijftolk heeft een draagbare keyboard met daarbij een of meerdere tablets. Zo kan de schrijftolk met je mee lopen bij bijvoorbeeld een rondleiding in het museum.
Online tolken; Je logt in op een online tolkprogramma en bent gelijk met de schrijftolk verbonden. Het enige wat daarvoor nodig is zijn een laptop met een internetverbinding en een microfoon. Het is zelfs niet nodig om iets te downloaden. De schrijftolk ziet niets, maar hoort wel alles. Het lettertype van de tekst kan aangepast worden naar de gewenste grootte. Ook de achtergrondkleur kan worden aangepast. Dit is vooral handig als je minder goed ziet. Voor iedereen die minder hoort kan een schrijftolk een goede oplossing zijn.
Kijk in het filmpje hiernaast hoe wij een schrijftolk hebben ingezet bij rondleidingen in het Amsterdam Museum.

Rondleiding Amsterdam Museum - Schrijftolk met Velo-Walker

Aanmelden gratis e-news Tops en Tips

[/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column_text]

Delen: