Toegankelijkheid

Toegankelijkheid

Het VN Verdrag
In 2016 ratificeerde Nederland het VN Verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking. Dat betekent dat zij net als ieder ander alle mogelijkheden moeten hebben om gewoon mee te doen. Dit geldt ook voor mensen met gehoorverlies.

Iedereen doet mee
Amsterdam wil dat iedereen mee kan doen en zich welkom voelt, met of zonder beperking. Om volwaardig mee te kunnen doen in onze stad, maken we de stad samen zowel sociaal als fysiek stapsgewijs toegankelijker en sluiten we niemand uit.

Meer dan 1 op de 6 Amsterdammers is slechtziend, blind of doof, heeft een lichamelijke of verstandelijke beperking of een psychische of psychiatrische aandoening. Het aantal mensen met een beperking groeit in de komende jaren verder door de vergrijzing.

Er zijn meer dan 1,5 miljoen mensen in Nederland met gehoorverlies. Omgerekend naar Amsterdam wonen hiervan 92.000 mensen in Amsterdam en daarvan dragen er 30.000 een hoortoestel.

Ringleiding DeLaMarTheater
HoorCoach Marja de Kinderen en haar man laten in het filmpje zien hoe het DeLaMar Theater ringleiding voor slechthorenden beschikbaar heeft gemaakt en daarmee mensen met gehoorverlies de gelegenheid biedt om voorstellingen te bezoeken. Het filmpje is gemaakt door Lege Fles Producties met Marjolein Busstra en Rebekka van Hartskamp in opdracht van de Gemeente Amsterdam.

Wil je weten of een theater ringleiding heeft? Kijk op Hoorwijzer.nl van Stichting Hoormij.

Bejegening
Om de medewerkers van de Stadsloketten wegwijs te maken in het gebruiken van de ondersteuningsmiddelen voor en omgang met mensen een auditieve beperking binnen de Stadsloketten zijn in opdracht van de gemeente Amsterdam drie filmpjes gemaakt. In het filmpje over ‘Omgang met en bejegening van slechthorende bezoekers’ is HoorCoach Marja de Kinderen geïnterviewd namens Slechthorend Asterdam en geeft zij tips aan de medewerkers van de Stadsloketten hoe deze medewerkers het beste om kunnen gaan met mensen met gehoorverlies. Het prettige is dat dit filmpje nu gedeeld mag worden. Het kan voor andere gemeenten in Nederland, maar ook voor andere organisaties zinvol zijn om kennis van te nemen.

De bedoeling van de filmpjes is dat medewerkers meer begrijpen van de omgang met slechthorenden en hoe er als medewerkers rekening mee gehouden kan worden in de bejegening en communicatie. Hoe communiceer je prettig en duidelijk met slechthorende mensen?

Ringleiding De La Mar

Bejegening

Aanmelden gratis e-news Tops en Tips

De wensen van mensen met gehoorverlies

  • Goed werkende ringleiding in de theaters, bioscopen en openbare gebouwen
  • Boventiteling in theater, bioscopen en/of apps in het theater, bioscopen, horeca in zetten die spraak naar tekst omzetten op je smartphone
  • Creëren van rustige hoekjes in horeca en theater waar de akoestiek goed is.
  • Voldoende licht om te kunnen spraakverstaan.
  • Muziekvrije uren in horeca, ook in horeca van theaters, musea en bioscopen
  • Gebruik kunnen maken van luisterhulpen of balie ringleiding bij loketten en bij kassa’s

Schrijf je in voor de gratis maandelijkse Tops en Tips van Slechthorend Amsterdam

Delen: