Toegankelijkheid

Ringleiding DeLaMarTheater
HoorCoach Marja de Kinderen en haar man Gust laten in het filmpje zien hoe het DeLaMar Theater ringleiding voor slechthorenden beschikbaar heeft gemaakt en daarmee mensen met gehoorverlies de gelegenheid biedt om voorstellingen te bezoeken. Het filmpje is gemaakt de Gemeente Amsterdam.

Bejegening

In het filmpje over ‘Omgang met en bejegening van slechthorende bezoekers’ is HoorCoach Marja de Kinderen geïnterviewd namens Slechthorend Amsterdam. Zij geeft tips aan de medewerkers van de Stadsloketten hoe deze medewerkers het beste rekening kunnen houden met mensen met gehoorverlies. Hoe communiceer je prettig en duidelijk met slechthorende mensen?
Dit filmpje is in opdracht van de Gemeente Amsterdam gemaakt.

Het VN Verdrag
In 2016 ratificeerde Nederland het VN Verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking. Dat betekent dat zij net als ieder ander alle mogelijkheden moeten hebben om gewoon mee te doen. Dit geldt ook voor mensen met gehoorverlies.

Iedereen doet mee
Amsterdam wil dat iedereen mee kan doen en zich welkom voelt, met of zonder beperking. Om volwaardig mee te kunnen doen in onze stad, maken we de stad samen zowel sociaal als fysiek stapsgewijs toegankelijker en sluiten we niemand uit.

Meer dan 1 op de 6 Amsterdammers is slechtziend, blind of doof, heeft een lichamelijke of verstandelijke beperking of een psychische of psychiatrische aandoening. Het aantal mensen met een beperking groeit in de komende jaren verder door de vergrijzing.

Er zijn meer dan 1,5 miljoen mensen in Nederland met gehoorverlies. Omgerekend naar Amsterdam wonen hiervan 129.000 mensen in Amsterdam en daarvan dragen er 30.000 een hoortoestel.

Bejegening

Ringleiding De La Mar

De wensen van mensen met gehoorverlies

  • Goed werkende ringleiding in de theaters, bioscopen en openbare gebouwen
  • Boventiteling in theater, bioscopen en/of apps in het theater, bioscopen, horeca in zetten die spraak naar tekst omzetten op je smartphone
  • Creëren van rustige hoekjes in horeca en theater waar de akoestiek goed is.
  • Voldoende licht om te kunnen spraakverstaan.
  • Muziekvrije uren in horeca, ook in horeca van theaters, musea en bioscopen
  • Gebruik kunnen maken van luisterhulpen of balie ringleiding bij loketten en bij kassa’s

Lees meer in de special Toegankelijkheid: Meedoen met gehoorverlies.

Delen: