Vraag het aan de audiciens – muziek

Vraag het aan de audicien

Vraag van Simone aan audicien Wouter de Wolf
Tijdens de netwerkbijeenkomst Muziek en gehoor – van binnen en van buiten op 21 december 2019 heeft audioloog Jan de Laat, van LUMC een aantal tips gegeven voor het instellen van de muziekstand op je hoortoestel om muziekbeleving te optimaliseren. Zijn advies was: iedere audicien kan dit instellen op basis van deze tips. Dus ga op pad met deze tips in je hand, was de boodschap. Zou je hierover iets kunnen zeggen?

Antwoord van Wouter de Wolf
Het is een echt mooie en complete lijst met aandachtspunten, die het beluisteren van muziek via de muziekstand van de hoortoestellen aangenamer kan maken. Je kunt ermee naar je audicien gaan, die zo enkele handreikingen krijgt. Lees meer

Vraag van Detje aan de audiciens Wouter de Wolf en Ed de Geus
Ik ben een echte muziekliefhebber en ik hoor vaak om me heen dat voor mensen met gehoorverlies muziekbeleving met een hoorapparaat met een stip op 1 staat. Nu vraag ik me af met welke vragen komen de mensen bij een audicien terecht op dit gebied?

Antwoord van de audiciens
Muziekliefhebbers heb je om te beginnen in drie categorieën:
1 Mensen die graag naar muziek luisteren
2 Mensen die zelf een instrument bespelen
3 Mensen die zelf zingen, bijvoorbeeld in een koor
Eigenlijk hebben alle drie deze groepen verschillende vragen en zijn er ook verschillende oplossingen voor. Laten westuk voor stuk inzoomen op die groepen. Lees meer

Vraag van Patricia aan Wouter de Wolf en Ed de Geus
Ik ben een muziekliefhebber, maar sinds ik hoortoestellen draag klinkt muziek niet meer zo mooi. Hoe komt dat en wat kan een audicien hierin betekenen?

Antwoord van de audiciens
Hoortoestellen bewerken het geluid. Het in de microfoons opgevangen geluid wordt versterkt en bewerkt. Alles bedoeld om:
· zo goed mogelijk spraak te kunnen verstaan
· zo mogelijk, beter te kunnen verstaan in rumoerige omgeving.
· Meer comfort te hebben in lawaaiige situaties
Al deze geluidsbewerkingen zijn voor de detectie (hoorbaarheid) van geluid, de spraakverstaanbaarheid en het comfort vaak prettige regelingen.
Behalve voor het luisteren naar muziek! Lees meer

Vraag van Peer aan Wouter de Wolf en Ed de Geus
Ik ben een ontzettende muziekliefhebber, maar sinds ik hoortoestellen klinkt het geluid niet meer zo mooi. Nu vraag ik me of er hoortoestellen zijn die de beste zijn om muziek te beluisteren of waar moet ik opletten bij de aanschaf om het geluid van muziek zo mooi mogelijk te laten klinken. Ik begrijp dat een hoortoestel een muziekstand heeft, graag jullie advies.

Antwoord van de audiciens
“Dat is een leuke vraag Peer, maar het antwoord erop is helaas niet zo gemakkelijk. Het basisprobleem is voor de meeste mensen toch spraakverstaan. Dus als er een passende oplossing is gevonden voor spraakverstaan, dan pas gaan we inzoomen op muziek. Lees meer

Delen: