Volg ons:

Aanbod

Home Hoorcoach

Hoorcoach – de eerste tips

Als je gehoorverlies echt een beperking wordt, heeft dit impact op je hele leven, want in onze talige wereld zijn we afhankelijk van het gesproken woord. Gehoorverlies kan dus flinke gevolgen hebben voor je sociaal functioneren. Hoe ga je hiermee om? Iets horen wil nog niet zeggen dat je het verstaat. Je hoort het geluid van de stem, die praat, zingt, roept, of fluistert, maar bij gehoorverlies weet je niet wat er precies wordt gezegd.

Je merkt gehoorverlies doordat je bijvoorbeeld 
• steeds vaker vraagt: “Wat zeg je?”
• moeilijk een telefoongesprek kunt voeren of telefoneren gaat vermijden
• een gefluisterd woord geen enkele betekenis meer voor je heeft
• je het gesprek niet meer kunt volgen door de omgevingsgeluiden
• er misverstanden ontstaan, omdat je het niet goed hebt verstaan
• moe bent na een gesprek of vergadering
• de tv niet meer kunt verstaan
• liever niet naar een restaurant gaat omdat je door muziek en keukengeluiden je tafelgenoot niet kunt verstaan
• naar het theater gaan je niet meer aanspreekt omdat je het toneelstuk niet meer kunt volgen
• een concert geen belevenis meer is omdat de muziek niet meer zo mooi klinkt
• je tijdens de lunch niet met collega’s mee eet omdat je tijd nodig hebt om bij te komen

Wat doe je dan? Hoe ga je met jezelf om en hoe gedraag je je naar de ander?

Blijf het uitleggen
Je ziet het niet. Slechthorendheid is iets dat onzichtbaar is. zich schamen en het verbergen is wat veel mensen doen. Het is iets wat je overkomt, het kan erfelijk zijn maar ook plotseling zich aandienen. En je probeert daarbij zo goed als mogelijk voor jezelf te zorgen. Het is belangrijk om aan anderen te vragen wat je nodig hebt. Toch zal het iedere keer verrassen dat je steeds opnieuw hetzelfde moet uitleggen. Het wordt heel snel vergeten dat je gehoorverlies heb omdat je het niet ziet. Mijn ervaring is dat je het vaak moet uitleggen.

Verstaan vraagt om acrobatische toeren
Het is een uitdaging om van horen naar verstaan te komen. Er zijn tal van situaties waarbij je door een hoorapparaat juist heel veel hoort maar niet verstaat wat er gezegd wordt. Op straat, in metro, tram, bus, auto, restaurant, feestjes klinken de geluiden luid en heb je vaak nog een extra hulpmiddel nodig om een gesprek te kunnen voeren. Dat maakt gehoorverlies ook zo ingewikkeld. Er lijkt niets aan de hand en tegelijkertijd ligt in communiceren voor ons een grote uitdaging.

Gehoorverlies vraagt veel energie
Deze inspanning tot luisteren en communiceren vraagt veel energie. Het veroorzaakt vermoeidheid die vraagt om rustmomenten zowel in werk als privé. Hoe krijg je de juiste balans op een dag, in een week maar ook in een maand. Een vergadering kost meestal niet alleen de 2 uur van de bijeenkomst en reizen maar vraagt ook daarna tijd om weer op energieniveau te komen. Gehoorverlies vraagt om energiebalans.

Begeleiding door Hoorcoach
Als Hoorcoach denk ik met je mee over het omgaan met je gehoorverlies. In de coaching kan het onder andere gaan over hoe om te gaan met je gehoorverlies privé en op je werk. Kortom, alles wat er voor jou nodig is voor een vitaal leven. Ook kan ik je zo nodig ondersteunen door mee te gaan naar een afspraak bij de audicien, audioloog.

Delen: