Volg ons:

Slechthorend Amsterdam

Projectmanagement

Home Hoorkrant

Hoorkrant -Tops en tips

2024

Juni 2024 – Hoorcafé netwerkborrel, Hoe beleef je tinnitus en hyperacusis?

Mei 2024 – Musi-CI Muziekmiddag, Doe mee met ons Zin in Zingen koor, Online workshop Op vakantie met gehoorverlies, Hoorcafé Luisterlunch, Hoorcafé Netwerkborrel, In Memorie – Mijn leven met mijn man Gust.

Maart 2024 – Kom naar de Hoorcafé netwerkborrel!

Maart 2024 – Samen leren ‘Over leven met gehoorverlies’ Online cursus met Hoorcoach Marja, Hoorcafé Luisterlunch, Maak kennis met Jimmy Snoek – Coördinator van de Hoorcafé Luisterlunch, Zing mee met het ‘Zin in zingen koor’, Maak het verschil voor de kwetsbare oren in Gambia!, Hoorcafé netwerkborrel.  

Februari 2024 – Test een app en verbeter het ov in Amsterdam voor doven en slechthorenden, Zonder muziek geen sfeer – Blog van Jose, Facebookgroep: Toegankelijk uitgaan met gehoorverlies, Lezingen Frans Hals in het Rijksmuseum met schrijftolk, Podcast Leef je uit: Stan van Kesteren over zijn ervaring met Subcatch in de bioscoop, Feestelijke benefietmiddag Oorfonds 3 maart in Westergas Amsterdam, NL-Alert app biedt extra functies voor doven en slechthorenden, Vraag van Esther aan de audiciens Wouter de Wolf en Ed de Geus over ringleiding.

Januari 2024 – Workshop Beter communiceren met natuurlijke gebaren, Naar Herman van Veen in Carré met een schrijftolk, Een kijkje achter de schermen bij schrijftolk Verena, Wie gaat er mee naar de musical ‘De man van La Mancha’? Mét schrijftolk in het DeLaMar, Onderzoek Amsterdam UMC naar luisterinspanning en stress bij CI-dragers, Op de rol – Programma van Slechthorend Amsterdam. 

2023 

November 2023 – Hoorcafé vrijdagmiddag 1 december: Hoe overleef ik mijn dagelijkse bezigheden?, Zin in zingen met ‘oorhangers’ van onze Hoorkrant journalist Rie van Zuijlen, Hand-out Muziek met een CI – Ja, dat kan!, Training liplezen ook weer in het najaar van 2024, Meedoen aan treintest van Amsterdam UMC kan er voor zorgen dat machinisten veilig kunnen werken, Video: 7 tips voor toegankelijk stemmen, Vraag van Daan aan de audiciens Wouter de Wolf en Ed de Geus: waarom is het van belang om hoortoestellen veel te dragen?

Oktober 2023 – Hoe overleef ik onbegrip over gehoorverlies, Slechthorend Amsterdam is lid geworden van Cliëntenbelang Amsterdam, Inspirerend eerste Hoorcafé, Online cursus ‘Over leven met gehoorverlies’ Volksuniversiteit Amsterdam, Gratis online workshop, Werken met tinnitus – Ja, dat kan!, Terugblik DFNA9 Kennisdag 2023, In de kijker: Ryan Pouw – De jongste audicien van Nederland.

September 2023 – Vakantieverhalen en start van het nieuwe seizoen met een terugblik op de fietsvakantie van Marja in Brabant, Een gehoorvol avontuur in Engeland – Reisimpressies van Rie van Zuijlen, de ziekenhuisvakantie van Ans, Het eerste Hoorcafé met ‘Hoe overleef ik een Hoorcafé?’, Training Liplezen vol
Meld je aan voor de volgende keer!, en een vraag van Hoorcoach Marja over ringleiding aan de audiciens Wouter de Wolf en Ed de Geus.

September 2023 – Ontdek het nieuwe Hoorcafé, Hoorcafé Slechthorend Amsterdam gaat van start 

Augustus 2023 – De kunst van het liplezen, waardevolle training liplezen.

Augustus 2023 – Ervaar de magie van samen zingen, volg de Workshop Zin in Zingen.

Juli 2023 – Terugblik feestelijke opening SWDA voor Slechthorende Amsterdammers, naar onze video van de opening, Uitslag enquete ‘Wat was jouw ervaring met de aanpassingen voor slechthorenden?’, Hoorcafé Slechthorend Amsterdam gaat van start, Zin in zingen koor met Amber Breunis, Training spraakafzien ofwel liplezen start in september, Online cursus ‘Over leven met gehoorverlies’ bij de Volksuniversiteit Amsterdam in november, Musi-CI muzikale gehoortraining voor CI-dragers. 

Juni 2023 – Bijeenkomst Inclusive Medicine: slechthorenden en doven in de medische praktijk, Feestelijk opening SWDA voor Slechthorende Amsterdammers, Te gast bij Salto Radio Signaal, Inspiratiebijeenkomst ‘Duurzaam aan het werk’, Online cursus ‘Over leven met gehoorverlies’ – Volksuniversiteit Amsterdam, Vraag van Tineke aan de audiciens Wouter de Wolf en Ed de Geus: Is er een verschil tussen een audiogram bij de audicien of bij een audioloog?

Mei 2023 –  Feestelijk opening SWDA voor Slechthorend Amsterdam: een ontmoetingsplek voor Slechthorende Amsterdammers.  

April 2023 – Muzikale Inspiratie Middag voor CI-dragers-13 mei, Informatiemiddag Aangepast Fietsen-16 mei, Kinderlezingen NEMO met NMG gebarentolk-14mei en 18 juni, Boventiteling lezing Vermeer in Rijksmuseum groot succes, Doof en Slechthorend in het ziekenhuis Hoe zit dat eigenlijk?, Mooie aandacht voor slechthorendheid in het Parool, Gezocht: ouders van jonge horende én dove/slechthorende kinderen, Rubriek Vraag het aan de audiciens-Certificering audiciens.

Maart 2023 – Volksuniversiteit Amsterdam in gesprek met Hoorcoach Marja, Muzikale Inspiratie Middag voor CI-dragers, Wat heb jij nu in je gezicht, die rode plekken?, Woojers die geluid voelbaar maken – dat klinkt spannend.

Februari 2023 – Werken als slechthorende ZZP’er, Hoe krijg je alles mee tijdens een begrafenis/crematie?, De knal van de ‘British Invasion’, In de kijker Esther van der Velden,  Maatschappelijk werker bij GGMD Noordwest, Start training spraakafzien in het najaar, Vraag van Hoorcoach Marja aan de audiciens Wouter de Wolf en Ed de Geus. 

Januari 2023 – Oproep verhalen naasten van mensen met gehoorverlies, Leestip ‘Klein geluk voor de mantelzorger’, Hulp gevraagd bij het maken van een Velowalker, De laatste Hoor Eettafels, Huiskamerbijeenkomst Cochleair Implantaat 7 maart in Amsterdam, Vermeer! In het Rijksmuseum, Vraag van Gijs aan de audiciens Wouter de Wolf en Ed de Geus.  

2022

December 2022 – Special: Hoe overleef je de feestdagen?, ‘Lekker niksen’, blog van Annemiek de Crom, Musi-CI training weer van start in februari 2023, Mijn tips om muziek te blijven beluisteren met hoorapparaten of CI, Kerst uitgaanstips van de sneeuwpoppen, Vraag van Detje aan audiciens Wouter de Wolf en Ed de Geus.

November 2022 – De training ‘Beter verstaan met liplezen’ is een succes!, Speaksee Microfoon Kit voor groepsgesprekken nu verkrijgbaar, Hoor Eettafel, Manon Spierenburg, schrijfster Doof! bij Lets Talk, Rie’s review over audicien Remco Jonker

Oktober 2022 – 5-jarig jubileum met de muzikale high tea. Het was een heerlijke beleving, Horen met je eigen oren van live-muziek – Finn Dubbelboer, Tentoonstelling ‘Hoor eens even’ nu online!, Week van de Toegankelijkheid. Aandacht voor inclusief sporten en bewegen, Gratis Workshop Grip op je energie met een auditieve beperking, Werkpad Utrecht, Audicien Makker in Amsterdam 

Oktober 2022 – Ben jij bij de Hoor Eettafel?

September 2022Impressie van onze fietstocht voor DFNA9, Beter verstaan met liplezen, De hoorreis van Jacqueline Maschino, Workshop van Werkpad: Grip op je energie met een auditieve beperking, Workshop van Ctalents: Hoe bereik ik mijn doelen? Sound Sensation Music Festival van MED-EL voor CI-dragers, In de kijker: Lonneke Bovenschen– audicien bij Makker

September 2022 Uitnodiging Beter verstaan met Liplezen

Augustus 2022 – Uitnodiging Hoor Eettafel

Augustus 2022 – Marja en Gust fietsen voor hun (klein)kinderen, Onze actie voor DFNA9, Blog van Marja: Fietsen met evenwichtsverlies.

Juli 2022  Blog van Marja: Tuinieren met evenwichtsverlies, Hobbels en bobbels te overwinnen, Zomeruittip! Tentoonstelling ‘Hoor eens even’, Vakantieliefde – De zomer is om te delen volgens McDonald’s, ZOMER WORKSHOP 2022 – In Contact – probeer het eens anders met honden als co-trainer, Vraag het aan de audiciens over kun je zwemmen met hoortoestellen, Video Zwemplezier. 

Juni 2022 Special –  Uitnodiging Musi-CI training najaar 2022

Juni 2022 Muziek als medicijn: een koptelefoon voor iedere operatiepatiënt – Ook aandacht voor mensen met hoortoestellen en CI, Prikkelarm cultuuraanbod voor mensen die minder goed tegen prikkels kunnen, Routekaart Toegankelijk maken van festivals, Over het IJ Festival, GMKB Toegankelijk toert door het land en scant winkels en horeca op toegankelijkheid, Vacature Ambulant Woonbegeleider Amsterdam, Rubriek Vraag het aan de audicien over oordopjes tjdens festivals om oren te beschermen voor goed- en slechthorenden door Roy Boers, audiologist bij Comfoor.

Mei 2022 Vestibulair Cochleair Implantaat voor het eerst in het nieuws, Documentaire – Nieuw evenwicht, Terugblik workshop Tijd voor zingen, Terugblik Oefengroepje spraakafzien, Blog van Marja: Met mijn CI naar de musical Tina Turner, Gratis Inspiratiebijeenkomst ‘Slechthorend in een horende werkomgeving’ Werkpad, Online nieuwsvideo’s nog te weinig ondertiteld – Kom in actie, Rubriek Vraag het aan de audicien – over windruisonderdrukken., 

April 2022 Gevraagd: tips en ideeën over toegankelijkheid in Amsterdam, Op weg naar een nieuw leven – De hoorreis van Jacqueline Maschino, Pimp je CI – Ja dat kan!, Versier je hoortoestel – Ja, ook dát kan!, Online workshop Tinnitus en werk – Jobcoach Ton Verwey kijkt terug, Vraag van Miark aan de audiciens Wouter de Wolf en Ed de Geus over waarom hij zijn nog bevallende hoortoestel zou moeten vervangen na 5 jaar.

April 2022 Special Parelprijs voor Musi-CI training.

Maart 2022 Aanpak gehoorverlies maakt gelukkiger, Alonda – de eerste in Nederland met een VCI, De werpbox of catchbox is een moderne spreekstok, Anke Heij testte de werpbox, Onderzoek om politie en burger beter te laten samenwerken via een incidenten app, Subcatch en Earcatch werken samen aan toegankelijkheid, Vraag van Michiel aan de audiciens Wouter de Wolf en Ed de Geus over de Otoscan.

Februari 2022 Hoorpoli gestart in regio Amsterdam, Beelden bij gehoorverlies – Marja vertelt over DFNA9 Oefenen met spraakafzien vanaf 24 maart,
Musi-CI training voor CI-dragers gaat in april van start!, Gratis online workshop Tinnitus en werk 7 april, Workshop Tijd voor zingen verplaatst naar 21 mei, Vraag van Dirk aan de audiciens Wouter de Wolf en Ed de Geus: wat het verschil is tussen mijn audicien en de audiciens bij Second Opinion?

Januari 2022 Gratis online workshop ‘Grip op je energie’ 3 februari, Workshop Tijd voor zingen – 19 februari 2022, Vijf sessies Oefenen met spraakafzien, Corona vergroot gezondheidsachterstand van doven en slechthorenden, Video: Informatieoverdracht over het coronavirus problematisch.

2021

December 2021 Marieke Bouma en Gera Nijhof van InHarmonie met muziek stellen zich voor – Workshop Tijd voor zingen,19 februari 2022 – Dansvoorstelling ‘In Two Minds’ toegankelijk voor doven en slechthorenden – Geen museumprijs voor Amsterdam Museum 😢 – Deelnemers gezocht voor onderzoek Amsterdam UMC – Deelnemers gezocht voor onderzoek Amsterdam UMC – Videoportretten Deelkracht, Elisa vertelt – Vraag van Roel aan audicien Ed de Geus over slechthorendheid en evenwicht.

November 2021 Toegenomen gehoorverlies door de eerdere lockdowns – Coronavirus kan het oor infecteren – Amsterdam Museum genomineerd voor Museumprijs 2021 – Videoportretten slechthorenden gemaakt door Deelkracht – Online workshop Werken en Tinnitus – Voelbare beelden – Vraag van Jeanne aan de audiciens over plotseling doofheid door oorproppen.

Oktober 2021 Talk of the Town – Opening Week van de Toegankelijkheid Amsterdam 2021 – Is cultuur voor iedereen toegankelijk?Auditief excellent vergadersysteem voor slechthorende medewerkers gemeente AmsterdamDe eerste 9 maanden – Aanpassingen Stadsloketten gemeente Amsterdam voor mensen met een auditieve beperkingTips voor medewerkers van de Stadsloketten Amsterdam – Bejegening van slechthorendenVoorstellingen Kasimir en Karoline van Toneelschuur Haarlem toegankelijk voor doof en slechthorend publiekRingleiding DeLaMarTheaterOnline-workshop Werken en Tinnitus en Rubriek Vraag het aan de audicien over ringleiding.  

September 2021 Balance Awareness Week – Evenwichtsperikelen vragen om keuzes maken, Filmpje: Muziek en CI met Henk van Rees van OPCI, Netwerkbijeenkomst ‘Daar gaan we weer!’, 23 oktober 2021  en in Rubriek Vraag het aan de audicien over het belang van hoortoestellen veel dragen.  

Augustus 2021 Filmpje Joke Veltman over de MUSI-CI  training, agenda nazomer 2021Uit eten gaan: ja dat kan!Hersenonderzoek verschaft nieuwe inzichten in luisterinspanningDeelnemers gezocht voor onderzoek naar luisterinspanning

Juli 2021 Dubbelinterview van Marja en Paula voor RTL-nieuws Lifestyle over de verstrekkende gevolgen van het uitvallen van je evenwichtsorgaan, ‘Daar gaan we weer’ netwerkbijeenkomst Slechthorend Amsterdam, Najaar 2021 MUSI-CI training in Amsterdam, Joke Veltman stelt zich voor in filmpje ‘Luisteren met een kunst-oor’, Horen wat werkt – Onderzoek preventie burn-out slechthorende werknemers, Blog: Over de mogelijkheden van een beperking door Jessica, Buitententoonstelling Corona in de stad Amsterdam Museum nu in Zuid-Oost en Rubriek Vraag het aan de audicien over wel horen wat er gezegd niet goed kan opslaan in het geheugen met misverstanden tot gevolg.

Juni 2021 Een jubileum – een jaar mijn CI, Filmpje: Oefenen na de revalidatie met Saar Muller, Boek Mijn hoorreis door Rob Beenders, Ondertiteling Nederlandse films in de bioscoop via app Subcatch, Online Tinnitus e-learning: EHBOorsuizen – Controle over tinnitus, Tentoonstelling Amsterdam Museum nu in Amsterdam West te zien, Rubriek Vraag het aan de audicien over of ontvangers (schoentjes)
aan je hoortoestel alleen voor kinderen zijn?

Mei 2021 Levi – een hoortoestelliefhebber, Estafette uitzending 1 jaar Corona in de Stad – Publieksprogramma 15 mei, Buitenexpositie Corona in de Stad, Zaal Slechthorend Amsterdam, Online opzoekbijeenkomst ‘Werken met een CI’, E-learning cursus gehoorverlies en werk, Online cursus Hearing Like a Boss, Rubriek Vraag het aan de audicien over of hoortoestellen zijn die zijn tinnitus doen verminderen.

April 2021 Mijn CI – Hoorreis gaat door, Oefenen na de revalidatie – Henk van Rees van OPCI vertelt, Beleef de natuur met podcastserie BinnensteBuiten, Online opzoekbijeenkomst ‘Werken met een CI’, Mag ik nog autorijden, is een lastige vraag, Praten doe je ook met je handen en bij luisteren gebruik je je ogen, Dit zegt je gezicht over je; en dat is handig om te weten, Rubriek Vraag het aan de audicien over het probleem dat de slechthorende zelf of de verzorging de batterijen verkeerd om in de hoortoestellen doet.

Maart 2021 Online Opzoekbijeenkomsten, Omgaan met een CI op het werk, Werkgevers schrikken als Bettine (32) vertelt dat ze slechthorend is, Ondersteuning slechthorende werknemers schiet te kort, Richtlijn slechthorendheid en tinnitus voor bedrijfsartsen, Wie met een uitkering weer aan de slag wil, komt vaak in financiële problemen, Oproep deelname enquête ‘Spraakafzien oefenen’, Rubriek Vraag het aan de audicien over wat een audicien kan betekenen voor werkende mensen met gehoorverlies

Februari 2021 Genieten van vogelgeluiden, Filmpjes Mijn CI-traject in beeld en de HOORKRANT op website, Opzoekbijeenkomsten maart en gratis HoorCoachingsgesprek op World Hearing Day, Nieuwe website over evenwichtsuitval en kunstmatig evenwichtsorgaan, Eerste kunstmatig evenwichtsorgaan geplaatst in Wilrijk, Podcast Evenwicht, je leven door Paula Hijne, ‘Genieten van Muziek’ – terugblik Tri-Training 3 Online voor audiciens, Vraag aan de audicien over met welke vragen over muziek mensen bij een audicien terecht komen?

Januari 2021 Online opzoekbijeenkomsten, door mondkapjes geen spraakafzien, automatische ondertiteling bij digitale vergaderingen van Autocaption Speaksee en Closed Caption Ava muziektraining voor CI-dragers, Tri-Training 3 – online voor audiciens met ‘Genieten van Muziek’, Week van het oorsuizen 2021Nieuwsbrief over vermoeidheid,  Vraag het aan de audicien over huismerk-hoortoestel versus hoofdmerk-hoortoestel.

2020

December 2020 Muziekspecial, CI-traject in beeld Hersengymnastiek – Online oefenen, Blog Finn Dubbelboer – Muziek, slechthorendheid en Beethoven, In Harmonie met muziek helpt CI-dragers met luisteren naar muziek, Workshop – Anders leren luisteren naar muziek, Musi-CI training, Muziek en een hoortoestel en Musiceren en muziek met hoortoestellen – Hoorzaken, Tips voor hoortoestelaanpassingen – meenemen naar de audicien, Training voor audiciens – Genieten van Muziek, Vraag het aan de audicien: Welke hoortoestellen zijn de beste om mee muziek te beluisteren of waar moet je opletten bij de aanschaf om het geluid van muziek zo mooi mogelijk te laten klinken.

November 2020 Blog van Rie van Zuylen, Bijeenkomst Speeddate met een schrijftolk, CI-traject in beeld – Hulpmiddelen, Medewerkers van de Stadsloketten Amsterdam dragen doorzichtige mondkapjes, Oeps…. en toen waren ze ineens weg, mondkapjes voor mensen met een beperking, Naar de bios met de ondertiteling op mijn tablet, Blog van Mariette Spierings, Audicien Makker terug in Amsterdam, Vraag het aan de audicien over lastige of uitdagende hoortoestelaanpassingen.

Oktober 2020 Week van de toegankelijkheid, Stadsloketten Amsterdam toegankelijk voor slechthorenden en doven, instructiefilmpjes voor baliemedewerkers Stadsloketten, meer Nederlandse films ondertitelt met Subcatch, CI-traject in beeld Hersengymnastiek – Oefenbundel, CI-traject in beeld – Hersengymnastiek – Wat hoor ik?, Oproep enquête voor maatschappelijk werkers en hoorcoaches  over gehoorverlies, werk en burn-out,  Vraag het aan de audicien over het doorverwijzen een audicien naar een CI.

September 2020 Balance awareness week, filmpje Evenwichtsperikelen, filmpje Evenwicht – Balansriem, boek Evenwicht in uitvoering, Onderzoek naar het verloop van DFNA9, Lezingen over evenwichtsaandoeningen en hoorcolleges over evenwichtsproblemen van professor Herman Kingma op YouTube, Vraag het aan de audicien: over of de externe microfoons van Resound en EduMic van Oticon ook soloapparatuur zijn en worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Augustus 2020 Mijn CI-traject – Hollen of stilstaan, Van de leg af na de CI-aansluiting?, filmpje CI-traject in beeld – Nieuwe geluiden,  de eerste weken met mijn CI CI-traject in beeld – Oefening baart kunst, een aanrader zo’n thuiskok,  VUmc zoekt werkgevers van mensen met gehoorverlies,  Vraag het aan de audicien over of er naast Phonak randapparatuur vergelijkbare apparatuur van een ander merk bestaat.

Juli 2020 Stadsloketten Amsterdam worden gehoorverlies proof, Oefengroepje spraakafzien in Amsterdam, Workshop – Grip op je energie met een auditieve beperking, CI-traject in beeld – Onder het mes, De keuze van mijn CI, Vraag het aan de audicien over hoe je weet of en welk hulpmiddel geschikt is en of een recept daarvoor nodig is.  

Juni 2020 Tentoonstelling, Corona in de Stad – De stille wereld wordt nog stiller,  Stadsloketten Amsterdam toegankelijk voor mensen met gehoorverlies, Eerste oefengroepje spraakafzien in Amsterdam, De kogel is door de kerk – CI-operatie gepland, CI in beeld – We doen het samen, Vraag het aan de audicien waarom soloapparatuur in bruikleen wordt gegeven terwijl deze niet teruggeven hoeft te worden aan de audicien/zorgverzekeraar.

Mei 2020 Digitale tentoonstelling Corona in de Stad, Met mondkapjes missen mensen met gehoorverlies veel, Perplex coronaschermen in winkel, Mijn CI-traject, een keuze en ook weer niet, Vraag het aan de audicien over waarom een  audicien nog veel afspraken en vragen per telefoon regelt en niet per e-mail of WhatsApp.

April 2020 Een goede kandidaat voor een CI, Blog Mijn CI-traject in het  Amsterdam UMC locatie AMC door Dr. Stan Baars, Wereld CI-dag 10 april 2020,  Webinar communiceren op afstand, Online AVA demonstratie, Vraag het aan de audicien over het bereik van een hoorapparaat  van 1,5 meter en het moeten houden van 1,5 meter afstand van elkaar houden door het coronavirus.

Maart 2020 Oefengroepje spraakafzien met Ineke Luttik, Online tools bij gehoorverlies als Videobellen via Whatsapp en Roger en de schrijftolk op afstand,  AVA – de spraak-naar-tekst-app,  Online training van AVA : Laat je telefoon voor je tolken,  Vraag het aan de audicien over online hoorzorg.

Februari 2020 Beep, beep – meedoen aan evenwichtsonderzoek, Workshop ’Grip op mijn energie’ in Almere,   Videosnack TOSfabriek over de workshop Grip op je energie in Amsterdam,  Hoe toegankelijk is het Stadsloket in de Stopera?, Publiekszaken Ede nóg toegankelijker,  Vraag het aan de audicien: Wat is en triage-audicien?

Januari 2020 Netwerkbijeenkomst – Achter de schermen bij de audicien, Vraag het aan de audicien over muziekinstellingen (LUMC 2019) die de audicien kan instellen voor muziekliefhebbers.

2019

December 2019
November 2019
Oktober 2019
Eind september 2019
Begin september 2019
Augustus 2019
Juli 2019
Juni 2019
Mei 2019
April 2019
Maart 2019
Februari 2019

Delen: